Vi har 9 gjester og ingen medlemmer på besøk.
Status på oppkjørte skiløyper i området finner du her (www.skisporet.no).
Turer i Mysusæterområdet
Sel kommune er en del av Oppland fylke. Kommunen har et areal på 908 km2, og et befolkningstall på 6088 innbyggere (2004).
Sel kommune er en kommune i Gudbrandsdalen i Oppland fylke. Den grenser i nord til Dovre og Folldal, i nordøst til Sør-Fron, i øst og syd til Nord-Fron, og i vest til Vågå.
Kommuneadministrasjonen finner du på Otta, - som har bystatus med 1682 innbyggere (2012).
Rondane Nasjonalpark, Norges første nasjonalpark
Kvitskriupresteinn ligger i Uldalen - og er verdt et besøk.
Lokalt initativ for å fortelle om Mysuseter og turmuligheter.
Du leser første utgave av RondaneGuide online. RondaneGuide har i flere år vært en informasjonsavis myntet på turister og tilreisene, samt hyttefolk.
Bak står en gruppe som kaller seg for "Stiglaget". Vi består av en del personer som ønsker å vedlikeholde og utvide stignettet i Mysuseterområdet.
Ta kontakt med stiglaget på mail-adresse:
Her kan du finne gamle Rondane Guide:
På Mysuseter finner du følgende:
Mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen finnes det utallige stier, råk og veier. Her har folk ferdes i hundrevis av år for å utveksle arbeidskraft, bytte eller selge varer.
På de gamle Rørosveiene gjennom Rondane fraktet folk korn fram og kopper tilbake, helt fra Rørosverket kom i gang i 1646.
An-Magritts kjæreste i Falkbergets roman drog forøvrig også over fjellet til Selsverket Kopperverk. Da Rørosferdene tok slutt i midten av forrige århundre, var det mange som tok turen over for å få seg arbeid som tømrer eller gårdsarbeider i Østerdalen om sommeren.
Et par av disse ble Vinje godvenner med, og omtaler dem i "Ferdaminne". Det søre råket gikk fra Mysuseter om Bjørnhollia og videre til Østerdalen. Den mest kjente Rørosvegen er den langs Frya og Furusjøen opp langs Glitra. Der minner navnet Rørosdokka om den gamle ferdselsåren. Videre til Rondavatnet og så ned til Dørålen og Folldal. I den gamle steinbua ved Rondvatnet hvilte de og lastet varene over på båter. Hestene ble leid over Rondhalsen og så spent for igjen i den andre enden av vannet.
Stiene ble brukt helt frem til rundt 1925.
Reinsjegeren, motstandsmannen og turistverten Ottar Havn (1911 – 1998) hadde sitt levebrød av fjellet siden han begynte som jeger i 7 –års alderen.
Påsken 1925 startet han opp med uteservering ved den gamle Peer Gynt hytta med en omsetning på 75 kroner.
I 1932 ble den nye Peer Gynt hytta bygd.
Som forsyningsleder under krigen hadde ikke Ottar tallet på hvor mange rein han skjøt ulovlig for å skaffe mat til folk i dekning.
Alt kjøttet kunne i hvert fall ha fylt hele huset hans. En natt han skjøt 7 rein i Ljosåbotn gikk to tyskere som skulle på Smiubelgen og se på soloppgangen seg uforvarende på kjøtthaugen.
Ottar gikk i dekning og var beredt på det verste, men tyskerne skjønte ikke hva som foregikk og fortsatte turen.
Ottars jakttaktikk under krigen var at det bare skulle smelle en gang. Når han ventet til reinene sto på geledd og skjøt gjennom halsen, kunne han få både to og tre dyr til å falle om gangen på ett eneste skudd.
Ottar og "vesla hans", ho Anna, var i alle år av de mest kjente og populære vertskap i fjellheimen.
Fiskeguide - for Sel kommune
Sel og Nordre Kolloen Statsallmenning
I statsallmenningen kan du fiske på 39 vann og flere fiskeførende elver og bekker.
Litt over halvparten av disse ligger i Kringseterområdet. Vannene er forholdsvis grunne, og varmes fort opp om sommeren. Området er for det meste skogkledd, men noen av vannene ligger også over skoggrensen. Et yrende fugle- og dyreliv karakteriserer dette fjellpartiet.
Ørret, røye og abbor er artene du finner her. Det tas årlig fisk på 1-2 kg i flere av vannene. Her finner du alt fra fine familievann, til vann for den mer kresne fluefisker.
Lett tilgjengelig område med fiskevann både ved vei, og kortere turer med en til to timers gange. Rene ørretvann finner du i den sørlige delen, med et par unntak.
Ranglartjern og Rondvatnet er det eneste vannet med abbor, her er det tilrettelagt med en gapahuk. Inne på snaufjellet er det i hovedsak vann med både ørret og røye.
Smiubelgtjern: Hvem kunne tro at det er fisk i denne pytten? Aure er arten, og spennende er det å fiske her med mark. Langstang? Her settes det ikke ut fisk. Vannet er lite, og rekrutteringen god.
Myldingtjern (Bergetjern): Vannet ligger nede ved Bjørnhollia, og navnet Bergetjern som det også kalles, blir ofte forvekslet med Bergetjern på Mysuseter. I Myldingstjern finner du både aure og røye.
Ranglartjern: Et abborvann på 999 m.o.h. Ett av få abborvann i vårt distrikt. Svært familievennlig vann. Her kan man fiske med mark og dupp, samt kose seg i gapahuken til Fjellstyret. Lett tilgjengelig fra Mysuseter, og sjansen for å få fisk er stor. I vannet går det også noe aure, men disse er i fåtall, men få fisk gir ofte stor fisk.
settes litt fisk her hvert år.
Ørret: God bestand, fisk mellom 500g og 1500g. Noe fisk opp mot 3kg. • Harr: Svært god bestand. Fisk mellom 400g og 900g. En stor andel av harren er over 40cm.
Bunnsubstratet består av sand og grus. Store deler av juni byr på tildels tøff vading.
Det er rygger, grunner og øyer i elva som krever dypvading. I august blir store deler av elva vadbar. Mest markante høler er Grenethølen, Mathistadhølen og hølen ved Hågåbrue.
Vannet er klart til glasklar. Etter flommen blir elven klarere utover sommeren, og i august er elva glasklar.
Ved raskt stigende eller synkende elv tar det gjerne 2 dager før fiskeforholdene stabiliserer seg. Sammenfaller høy vannstand med god klekking vil man alltid finne fiskbare områder.
For fiske i Sel og Nordre-Kolloen Statsallmenning trenger man fiskekort administrert av Sel Fjellstyre. Fiskekort fås kjøpt hos lokale forhandlere (bl.a. butikken på Mysuseter), web eller SMS.
Du får også kjøpt fiskekort til private vann, eller vann som er eid av almenninger.
I Gudbrandsdalslågen og Ottaelva i Sel kommune er det Lågen Fiskeelv, Sone 5 som administrerer fiske for sine medlemmer. Fiskekort fås kjøpt hos lokale forhandlere, web eller SMS.
For mer info sjekk www.laagen-fiskeelv.no
For fiske andre steder i regionen, ta kontakt med den lokale turistinformasjonen.
Det er utarbeidet et eget Jakt- og Fiskekart som viser fiskemulighetene i Sel. Dette fås kjøpt på de fleste bensinstasjoner, sportsbutikker osv i kommunen.
Ta hensyn til dyrket mark, bruk jordekantene eller tilrettelagte stier.
disponerer Storula og Veslula nedenfor statsalmenningen. Bergetjønn på Mysueter og vatna i Raphamnsfjellet (Raphamnstjønna, Småhårrtjønn, Skartjønn og Bergetjønn). Sameiget har også Kleivrudtjønna på Kleivrudåsen. Det er normalt godt fiske i Ula.
Selsvatnet - bra ørretfiske. Selsvatnet Sameige. Fiskekort på bensinstasjon Nord-Sel eller butik.
Sel Fjellstyre – Forvalter jakt, fiske, beite, setring osv i Sel og Nordre Kolloen Statsallmenning.
www.sel-fjellstyre.no
Lågen Fiskeelv – Nettside med mye informasjon om fiskemulighetene i hele Gudbrandsdalslågen og Ottaelva.
www.laagen-fiskeelv.no
Fishspot – Informasjon om fiskemuligheter i Østerdalen og Oppland. Nettbasert fiskekortsalg.
www.fishspot.no
Inatur – Informasjon om jakt, fiske og overnattingsmuligheter i hele landet. Nettbasert kortsalg, og bestilling av overnatting.
www.inatur.no
Norges Fjellstyresamband – Her finner du en oversikt over landets fjellstyrer. Disse forvalter til sammen flere tusen fiskevann, og dekker de fleste store høyfjellsområdene i Sør- og Midt-Norge.
www.fjellstyrene.no
Inasjonalparker – Informasjon om verneområdene i Rondane og Dovre-Sunndalsfjella.
www.nasjonalparker.org
Sverre Lien fra Dahle og Otta, (Nprges fohenvæende, og kanskje eneste profesjonelle ferskvannsfisker) viser her sin fangst (ca. 1980).