Avstand:   Mysuseter - Rondvassbu, 11 km.
Bomveg:   Mysuseter - Spranget, 4,5 km.
Avstand:   Spranget   - Rondvassbu,  6,5 km.
Bilparkering:  Mysuseter eller/or Spranget.

Turene er T-merket fra Rondvassbu, og er fysisk krevende.

Angitt marstid er fra Rondvassbu til toppen. Tilbaketuren tar kortere tid. 

Rondslottet, 2178 moh.

Marstid:  ca. 4—5 timer.
Lett i begynnelsen, etterhvert sterk stigning i steinur opp til Vinjeronden (2048). Så videre 1 time til den høyeste toppen i Rondane.

Les turbeskrivelse på ut.no 

Avstand:   Mysuseter - Rondvassbu, 11 km.
Bomveg:   Mysuseter - Spranget, 4,5 km.
Avstand:   Spranget   - Rondvassbu,  6,5 km.
Bilparkering:  Mysuseter eller/or Spranget.

Turene er T-merket fra Rondvassbu, og er fysisk krevende.

Angitt marstid er fra Rondvassbu til toppen. Tilbaketuren tar kortere tid. 

Storronden, 2138 moh.

Marstid: ca. 3—4 timer.
Jevn stigning i grov steinur.

Les turbeskrivelse på ut.no 

Guide til de 10 toppene over 2.000 m.

Navn (høyde over havet) Kommune
Rondeslottet (2178 moh.) Dovre / Folldal
Vinjeronden (2044 moh.) Dovre / Sel / Folldal
Storronden (2138 moh.) Sel
Veslesmeden (2015 moh.) Dovre
Storsmeden (2016 moh.) Dovre / Sel
Midtronden, V (2060 moh.) Dovre
Midtronden, Ø (2042 moh.) Dovre / Folldal
Digerronden (2015 moh.) Dovre
Høgronden (2114 moh.) Folldal
Trolltinden/Sagtinden (2018 moh.) Dovre

Links:

KART (Maps)

Vi anbefaler følgende kart:
2785  Cappelen 46 Rondane

Alle toppene over 2 000 meter i Rondane nås relativt lett. Til 5 av dem er det også merket rute av DNT, det gjelder Rondeslottet, Høgronden, Storronden, Veslesmeden og Vinjeronden. Alle disse toppene nås greit fra fjellstuene. Tidene jeg har oppgitt, er tider til topps, der ikke annet er oppgitt. Returen fra toppene tar vanligvis bare hit i overkant av halvparten av tiden det tar opp.

 

Til Rondeslottet (2178) og Vinjeronden (2044)

er det mellom 3 og 4,5 timers marsj fra Rondvassbu. Dit er det merka rute fra både Bjørhollia og Rondvassbu. Går du dit, får du med Vinjeronden på 2 044 m på samme turen, om du starter fra Rondvassbu. Ruta fra Rondvassbu er mest brukt og kortest. Her går du opp i lett stigning fra fjellstua til Rondavassdalen, fra enden av den er det sterk stigning opp mot Vinjeronden. En del klyving før den toppen nås, men tar du tiden til hjelp nås Vinjeronden greit. På toppen av Vinjeronden (2.044 m) er det selsvsagt god utsikt og en 2 000 meters topp er nådd. Derfor snur mange her. Velger du å gå videre til Rondeslottet, venter en marsj på 30-50 min. Det medfører litt lett klyving, men stigninga er ikke særlig bratt. Når du toppen i fint vær, er utsikten enorm. Jotunheimens tinder kan sees godt. Rondslottets vestvegg stuper 700m rett ned i Langglupdalen. Ruta fra Bjørnhollia følger rute mellom Bjørnhollia og Dørålseter til den tar av i Langglupdalen. Fra der er det jevnt bratt stigning til topps. En tredje rute opp til Rondeslottet er opp fra enden av Rondevannet. Den ruta er ikke merka, men likevel en flott rute som ikke er spesielt vanskelig å gå. Se også denne (ut.no)!

Storronden (2138)

er sannsynligvis den mest besøkte toppen i Rondane. Turen dit, merka fra Rondvassbu, er på 1,5 - 3 timer med grei stigning. Ruta følger samme stien som den til Rondslottet i starten, før de skilles der Rondvassdalen starter. Fra der er det jevn stigning mot rett mot toppen, men vær oppmerksom på at du skal opp på 3 "småtopper" før selve toppen nås, så vær tålmodig, toppen kommer ikke med engang! Her er også utsikten prima, men vær obs for stupet ned i Langbotn på andre siden av toppen, her er det løs skifer og loddrett stup! Fra toppen kan du også ta deg ned mot ruta til Rondslottet, da må du følge ryggen og ikke komme for langt ned mot Rondvassdalen, der er det bratt! Se kart. Du kan også følge ryggen videre bortover mot Bjørnhollia.

Til Veslesmeden (2015)

er det også merka fra Rondvassbu. Hit går du på 1,5-3 timer. Denne toppen er lett å nå. Anbefales hvis du er ute etter god utsikt og en 2000m topp, uten altfor stor anstrengelse. Her går du opp på Rondhalsen, før stigningen mot selve toppen starter. Hit kan du også komme om vinteren på ski, under gode snøforhold kan du gå helt til topps på ski. Men husk skifellene, det er bratt opp fra Rondhalsen!

Storsmeden (2016)

er en del hakk vanskeligere å bestige. Det betyr ikke at klatreutstyr eller tau trengs, men treninga og erfaringene bør være litt bedre. Denne bestiger du på 2 - 3,5 timer fra Rondvassbu. Vanligste ruta opp dit, er fra bandet mellom Steet (1996 m) og Storsmeden, og opp ryggen fra der. Til bandet er det merka rute som går via Langholet til Dårålseter. Fra ryggen er du oppe på 30-50 min. Her er det klyving og du må konsentrere deg litt om veivalg. Men problemer byr det ikke på. Er du erfaren og stø på foten, kan du også gå bandet fra Veslesmeden. Ikke gjør den turen i dårlig vær, her er det noen luftige passasjer og delvis løs ur.

Midtrondene V (2060), Midtronden Ø (2060), Digerronden (2015) og Høgronden (2114)

er ofte vanlige topper å ta på en tur. Start fra Dørålseter eller Rondvassbu, evt. telt i Langlupdalen eller ved Dørålseter. Opp til Høgronden er det merka fra både Bjørhollia og Dørålseter. Via Høgronden er det 8-10 timer mellom disse hyttene, altså 4-5 timer til topps fra begge hyttene. En mye brukt rute. Høgrondbua like under toppen av Høgronden, var for øvrig den første bua Dnt bygde i Rondane på 1800 - tallet.

Skal du ha med de tre andre toppene også, følger du ryggen fra Høgronden mot Digerronden. Er du litt forsiktig går det greit, men vær i form til det, dagen går med til denne turen. Digerronden er også fin å bestige alene fra Rondvassbu eller Dørålseter, du kan jo selvsagt også gå fra den mot Høgronden.

Trolltinden / Sagtinden (2.018)

er den siste toppen. Denne er vanskeligst å nå. Du kan klare å nå den fra både Dørålseter og Rondvassbu, men det medfører lange marsjer på min. 7-8 timer (tur-retur). Så jeg anbefaler å telte i nærheten for å bestige toppen. Ved Langholsvannet er det noen bra teltplasser. Mest brukte rute opp dit, er opp ryggen fra starten av Langholet, en mektig dal skapt av isens herjinger. Stigninga tar mellom 1,5 og 2,5 timer. Her er det svært mye stor ur. Regn,med svært mye klyving på store steiner/i ur. Er du tidlig ute, vær obs på snøfonna under toppen. Ikke ta den på nedturen. (Har erfaringer fra at det kan være is under snøen) En annen mulig rute er fra bandet fra Steet. Denne ruta er kun egna for godt vær og god sikt. Bandet er skarpt, så god erfaring trengs, tau kan det være bruk for. Over der er det flere meget vanskelige punkter.

Avstand:   Mysuseter - Rondvassbu, 11 km.
Bomveg:   Mysuseter - Spranget, 4,5 km.
Avstand:   Spranget   - Rondvassbu,  6,5 km.
Bilparkering:  Mysuseter eller/or Spranget.

Turene er T-merket fra Rondvassbu, og er fysisk krevende.

Angitt marstid er fra Rondvassbu til toppen. Tilbaketuren tar kortere tid.

Veslesmeden, 2015 moh.

Marstid:  ca. 4 timer.
Variert stigning. En av de enkleste toppene å bestige.
Fantastisk utsikt.

 

Les turbeskrivelse på ut.no /